Leksands IF vill göra skillnad vid sidan av isen
Publicerad: 2022-01-11
CSR
För Leksands IF är det en självklarhet att vid sidan av det som händer på isen även engagera sig och försöka göra skillnad i samhället. Föreningen samarbetar därför bland annat med Barncancerfonden, Barndiabetesfonden och Barnavdelningen 34 på Falu Lasarett. – Det är viktiga samarbeten för oss och pågår under hela verksamhetsåret. Att se barnen besöka Tegera Arena eller när vi besöker dem, är helt fantastisk, säger Patric Skoglund, Marknadschef, Leksands IF Ishockey AB.

– Hållbarhet är givetvis väldigt viktigt för oss. Internt i föreningen arbetar vi med den blåvita tråden och efter våra fyra ledstjärnor. Vi har också precis startat upp ett projekt som jag hoppas att jag får återkomma till inom kort. Det som däremot kanske syns mest utåt är vårt samarbete med flera välgörenhetsorganisationer. Det är bra att vi berättar om det arbete vi gör tillsammans med dessa, det är till och med av stor vikt när vi pratar om och med nya företagspartners, att vi tar ett större ansvar än bara ishockeyverksamheten. Samtidigt behöver man inte slå på stora trumman när till exempel våra spelare gästar sjuka barn, för att det ska uppmärksammas i media. Det viktigaste i grunden och i slutändan är vad vi verkligen gör och hur vi på bästa sätt kan bidra och hjälpa dessa organisationer med vårt varumärke, utvecklar Patric Skoglund.

Barndiabetesfonden på besök

I samband med Enkronasmatchen mot Rögle, 28 december, var Barndiabetesfonden på plats i Tegera Arena. Mia-Maria Björkstrand, ordförande i Barndiabetesfonden Dalarna, berättar vad samarbetet med Leksands IF betyder:
– Vi tycker att alla samarbeten som Barndiabetesfonden har är viktiga. Både för att kunna skapa möjligheter till att synas och till insamlingen av medel för forskning kring sjukdomen och hur den väljer att drabba människor i Sverige och i världen. Men samarbeten är så mycket mer än bara insamlingar. Det är att vara en del av något och i det här fallet när Leksands IF har valt att samarbete med oss blir vi extra glada eftersom det för oss innebär att föreningen tar ställning. Leksands IF vill vara en aktör som stöttar och släpper in i gemenskapen, och föreningen vill vara en förebild. När vi pratar med barn och ungdomar som har Typ1-diabetes handlar en del av samtalen om att inte vara inkluderad, och det gäller både i aktiveter och i samtal. Vi vill inte att man ska behöva förklara sig och vara ett språkrör för sin sjukdom. När man ser Barndiabetesfondens logga i arenan och hör att det pratas om sjukdomen lite varstans, blir man en del av ett sammanhang.

Vad är Typ 1-diabetes för den som inte vet, och hur många drabbas dagligen?
– Jag brukar få frågan; "Hur många drabbas drabbas årligen?", men här bryter ni ner frågan till "dagligen" och jag uppskattar det. Det visar att ni vet vad det handlar om, för varje dag drabbas 6-7 personer av Typ 1-diabetes och ungefär tre av dem är barn. Sjukdomen heter Typ 1-diabetes och inget annat. Den tar inte hänsyn till någon ålder. När man drabbas av sjukdomen försvinner förmågan att bilda insulin i kroppen. Från det att man insjuknar tar det några månader till det att all den egna produktionen är slut och kroppen är i skrikande behov av insulin. Varför man insjuknar vet man fortfarande inte, men många beskriver att man har varit väldigt sjuk några månader tidigare och efter det insjuknat. Varför just vissa drabbas och varför man i vissa länder drabbas hårdare än andra tittar forskningen på.

Hur farlig är sjukdomen?
– En frisk bukspottkörtel producerar insulin när det behövs och när vi äter. En sjuk kropp gör inte det. Kolhydraterna omvandlas till socker i kroppen. Socker som ska in i cellerna för att göra nytta, ge oss energi och livskraft. Vid avsaknad av insulin öppnas inte cellerna och sockret skvalpar runt i kroppen, i blodet och i urinen, där det efter ett tag blir mätbart hur dåligt man mår. Sockret försurar till sist blodet och det bildas syror som är direkt livshotande. Om blodet blir surt, blir alla organ försurade och till sist slutar kroppen fungera. Det blir en förgiftning som leder till döden. Men lika viktigt som insulinet är för Typ 1-diabetikern är också sockret. Sockret är också medicin. Diabetikern mäter blodsockret för att kontrollera nivåerna. Ett bra socker ska ligga mellan 4-6 och om det är för högt tillsätts insulin och om det är för lågt tillsätts socker. Man kan inte äta för mycket socker och därav få typ 1-diabetes – jag vill bara poängtera det. Ofta tänker den okunnige att bara man tillsätter insulin blir det bra. I ett fall där personen är låg skulle en injektion av insulin döda. Okunskapen är stor och livsfarlig för typ 1-diabetikerna.

Kan man upptäcka Typ 1-diabetes på något sätt?
– Symtomen på att man drabbats är att man dricker mycket och därmed också kissar mycket. Små barn som är torra, börjar helt plötsligt kissa på sig. Man smalnar av, man tappar aptiten. Humöret förändras så klart av att man inte har nån energi i kroppen och till sist börjar man lukta illa – som en acetonlukt och då har det börjat bildats syror. Detta är superfarligt och då behöver man vård omgående.

Finns det idag något botemedel för sjukdomen?
– Idag är alla som insjuknar sjuka för resten av livet. Jag tycker det är viktigt att man trycker på det. Så är det. Även om vi alla drömmer och hoppas att vi har fel när vi säger så. Vi vill ju att alla ska få bli friska. Det finns inget botemedel och det är därför Barndiabetesfonden finns för att hjälpa till att samla in medel för att vi ska kunna hitta ett botemedel. Jag hade varit förälder i många år innan jag blev diabetesförälder. Jag önskar att mitt barn ska få uppleva en förändring, ett botemedel under sin livstid. Något som gör att hon inte ska behöva vara orolig för att hon har räknat fel på insulinet, att nåt händer och hon står utan socker, att folk inte ska förstå vad som har hänt när hon ligger på marken på väg in i en insulinkoma. Att hon ska få säga – jag hade Typ 1 diabetes till sina barn. Dit vill Barndiabetesfonden nå och dit vill vi alla som är engagerade i detta arbete nå och det gör vi med er hjälp.

Hur kan man göra för att stötta Barndiabetesfonden?
Du kan göra flera saker, exempelvis genom ett medlemskap i Barndiabetesfonden. För 250 kr stöttar du forskningen. Då får du också förmåner och en tidning med massa information.
Läs mer här

Leksands IF