Som ett led i Leksands IF:s sociala hållbarhetsarbete sjösätts Dalarna i rörelse, ett projekt med målsättningen att fler barn och ungdomar ska få möjlighet att uppleva glädjen, gemenskapen och alla de hälsofrämjande effekter som idrotten kan bidra med.  
Dalarna i rörelse handlar om att samordna resurser och dela med sig av kompetens, och en framgångsfaktor i projektet kommer att vara ett nära samarbete med andra idrottsföreningar.   


Leksands IF är en stor elitförening med bred kompetens inom områden som sportslig utveckling, fysiologi, ledarskap och evenemang. Vi är också medlemmar i olika nätverk, som SHL och SDHL, där vi håller oss uppdaterade och lär av andra aktörer på nationell nivå. Den samlade kompetens vi besitter vill vi kanalisera vidare till idrottsrörelsen i Dalarna.       

Viktig femårsperiod  
Initialt kommer det att byggas ett nät av intresserade föreningar som kostnadsfritt vill vara med i satsningen. Därefter börjar arbetet med att kartlägga behov och att med detta som utgångspunkt inleda olika kunskapshöjande insatser.    
Med start 2024 och i en tänkt femårsperiod, kommer Dalarna i rörelse att implementera olika initiativ tillsammans med alla anslutna föreningar. Det kan handla om temadagar, ledarskapsutbildningar, prova-på-dagar och föreningsträffar.  Alla initiativ kommer att följas upp och utvärderas löpande. 
– Våra barn och ungdomar blir mer och mer stillasittande och Dalarna ligger sämre till än genomsnittet i landet, enligt RF-SISU Dalarna. Leksands IF har en otrolig attraktionskraft och den kraften vill vi använda för att fler barn och unga ska hitta till den organiserade idrotten, oavsett vilken idrott det gäller, säger Andreas Hedbom, Klubbdirektör, Leksands IF.  

Projektleds av Lisa Ek  
Ansvarig för Dalarna i rörelse är Lisa Ek, som har anställts för att fördjupa arbetet med social hållbarhet i Leksands IF.   
– Vi i Leksands IF lägger stor vikt vid vårt hållbarhetsarbete, och där är Dalarna i rörelse självklart en viktig del. Vi som förening är initiativtagare och intar rollen som samordnare, inspirationskälla och processledare i projektet, och tillsammans med alla fantastiska föreningar har vi som mål att lyfta idrottsrörelsen i hela Dalarna, säger Lisa.   

LF Dalarnas och Leksands Sparbank kliver in som Founding partners  
Två av Leksands IF:s främsta samarbetspartners, LF Dalarnas och Leksands Sparbank, har redan i inledningsskedet klivit in som founding partners till projektet och säger så här om satsningen:  
Malin Floridan, Hållbarhetschef på LF Dalarnas:  
– Vårt samhällsengagemang har stort fokus på barn och unga, vi vill att unga idag ska få möjlighet till en bra hälsa, både för kropp och knopp. Det här är ett av alla de initiativ vi på LF Dalarnas stöttar med den inriktningen, mot bakgrund av att barn generellt rör sig alldeles för lite, samtidigt som vi vet att vara aktiv i en förening ger en ung person så mycket, både fysiskt och socialt.  
Jonas Heimer, Marknadschef på Leksands Sparbank:  
– Att barn och unga rör sig för lite är en stor samhällsutmaning idag. Att då kroka arm med Leksands IF i den här satsningen är självklart för oss och vi är övertygade om att projektet kommer att leva upp till sitt namn och verkligen sätta Dalarna i rörelse. För oss är det avgörande att Dalarna är och förblir både hållbart och attraktivt – och då behöver vi barn och unga som mår bra och får med sig så bra förutsättningar som möjligt inför resten av livet. 


Sammanfattning - Detta ska Dalarna i rörelse leda till:  
- En bättre samverkan och utökad kunskapsfördelning mellan föreningslivet i Dalarna 
- En smidigare samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle i Dalarna 
- Att fler barn och unga i regionen börjar med organiserad idrott   

Vill din förening vara med? Anmäl er nu! 
Kontakta Lisa Ek på [email protected]   
Missa inte heller att kika igenom "Frågor & svar" längre ned på denna sida.  
Att som förening vara en del av satsningen är självklart kostnadsfritt!      

VI STÖTTAR DALARNA I RÖRELSE

Founding partners

Bild saknas
Frågor och svar

Klicka dig fram bland frågorna nedan

Bild saknas
Aktuellt - Dalarna i rörelse

Här tar du del av våra senaste inslag gällande Dalarna i rörelse

Bild saknas
Missa inte Föreningskampen 2 augusti

Hur går det till? 

Föreningarna deltar i en grundserie med tre delmoment på hemmaplan, och därefter anordnas en stor final i Leksand och Tegera Arena den 2 augusti. Det gäller för föreningarna att samla på sig poäng som man tilldelas för varje genomfört delmoment. Har man deltagit i samtliga delmoment har man en plats i finalen.  Finaldagen inleder vi med lunch och därefter bjuds föreningarna på föreläsning och träningsupplägg med ledare från Leksands IF:s herrlagstrupp.   
Dagen avslutas med finalen av föreningskampen samt meet and greet med spelare från Leksands IF:s herrlag.   
Allt detta är kostnadsfritt, vi har dock ett begränsat antal platser, så först till kvarn med anmälan till tävlingen gäller.   
TÄVLINGSMOMENT   
Incheckning och avslut 
- Att säga hej och hej då till sina klubbkompisar är viktigt. Beskriv hur er förening inleder era träningar, hur välkomnas alla aktiva och vad gör ni innan alla åker hem till sitt. Beskriv i text eller spela in en kort film, skicka gärna ett foto på er samling.   
Den ideella kraften - Berätta om en person som ni utser till föreningens eldsjäl, som har gjort det lilla extra för er förening under månaden eller säsongen.   
Hejaramsan - Det är peppande och roligt att heja på sina klubbkompisar, hur går er hejaramsa? Skicka in en hejaramsa där ert föreningsnamn är med i texten. Kanske har ni en film som ni kan skicka in där ni är ute på tävling och hejar fram klubbkompisarna? 

Regler och anmälan
I Föreningskampen tävlar föreningen som ett lag där alla hjälper till på sitt sätt. Det är föreningen som väljer ut vilka fem personer som sedan får åka på finalen - fyra aktiva i åldrarna 11-14 år samt en ledare.  För ytterligare information samt anmälan till Föreningskampen, kontakta Lisa Ek på [email protected]
Är ni inte redan anslutna till Dalarna i rörelse är ni varmt välkomna att bli det! 

Stjärnlaget