Bild saknas
Vi tar vårt ansvar i samhället

- Omkring 250.000 besökare gästar årligen Tegera Arena.  
- Cirka 110 elever går på ortens gymnasium.  
- Cirka 800 familjer gästar föreningens hockeyskola varje sommar.  
- Leksands IF har omkring 100 personer anställda.  
- Leksands IF hjälper övriga klubbar och föreningar i länet med betydelsefulla intäkter genom att erbjuda jobb på matcher.  
- Leksands IF bidrar med omkring 200 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning varje år.  


Vi är en stor förening och samhällsaktör och vi ser det som en självklarhet att vi tar vårt ansvar och ger något tillbaka till samhället och inte minst framtidens leksingar.    
I vår förening kan du spela hockey hela vägen från dina första skär och upp till elitnivå, som såväl herr- som damspelare. Vi lägger stor vikt vid värdegrundsarbetet, som du kan läsa mer om HÄR, och ser det som en självklarhet att ger våra barn och ungdomar verktyg till hur de blir sitt bästa jag - både på och utanför isen. 

Vikten av hållbarhetsfrågor

Leksands IF lägger även stort fokus på hållbarhetsfrågor, och genom att skapa ett välmående och högpresterande lag på alla plan, bygger vi en stabil organisation - nu och för framtiden.   
Med FN:s globala hållbarhetsmål som grund har SHL identifierat viktiga fokusområden. Detta ramverk används för att driva hållbarhetsarbetet inom SHL tillsammans med klubbarna fram till 2030.   
Leksands IF arbetar idag med flera av målen, däribland;
- God hälsa och välbefinnande 
- God utbildning 
- Jämställdhet  
- Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt 
- Minska ojämlikhet 
- Bekämpa klimatförändringarna     

Bild saknas
Dalarna i rörelse

Som ett led i Leksands IF:s sociala hållbarhetsarbete sjösätts Dalarna i rörelse, ett projekt med målsättningen att fler barn och ungdomar ska få möjlighet att uppleva glädjen, gemenskapen och alla de hälsofrämjande effekter som idrotten kan bidra med.   
Dalarna i rörelse handlar om att samordna resurser och dela med sig av kompetens, och en framgångsfaktor i projektet kommer att vara ett nära samarbete med andra idrottsföreningar.  
 

Leksands IF är en stor elitförening med bred kompetens när det kommer till sportslig utveckling, fysiologi, ledarskap, evenemang med mera. Vi är också medlemmar i olika nätverk, som SHL och SDHL, där vi håller oss uppdaterade och lär av andra aktörer på nationell nivå. Den samlade kompetens vi besitter vill vi kanalisera vidare till idrottsrörelsen i Dalarna.    
Med start 2024 och i en tänkt femårsperiod, kommer Dalarna i rörelse att implementera olika initiativ tillsammans med alla anslutna föreningar. Det kan handla om temadagar, ledarskapsutbildningar, prova-på-dagar och föreningsträffar. Alla initiativ kommer att följas upp och utvärderas löpande.  

Ansvarig för Dalarna i rörelse är Lisa Ek, som har anställts för att fördjupa arbetet med social hållbarhet i Leksands IF.   
– Vi i Leksands IF lägger stor vikt vid vårt hållbarhetsarbete, och där är Dalarna i rörelse självklart en viktig del. Vi som förening är initiativtagare och intar rollen som samordnare, inspirationskälla och processledare i projektet, och tillsammans med alla fantastiska föreningar har vi som mål att lyfta idrottsrörelsen i hela Dalarna, säger Lisa.     

Detta ska Dalarna i rörelse leda till 
- En bättre samverkan och utökad kunskapsfördelning mellan föreningslivet i Dalarna 
- En smidigare samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle i Dalarna 
- Att fler barn och unga i regionen börjar med organiserad idrott 

LÄS MER OM PROJEKTET PÅ VÅR SAMLINGSSIDA FÖR DALARNA I RÖRELSE  
Vill du och din förening vara med? Anmäl er nu! Kontakta Lisa Ek på [email protected]

AKTUELLT

Nedan ser du våra senaste inslag på temat hållbarhet

Bild saknas
Bild saknas
Bild saknas
Samarbetsorganisationer

Leksands IF samarbetar med många olika organisationer - Här är några av dessa

Bild saknas
Vill du veta mer om vårt arbete med Hållbarhet - Kontakta oss

Lisa Ek

Ansvarig, social hållbarhet/Dalarna i rörelse

Patric Skoglund

Kommersiell chef, Företag
Stjärnlaget