Motioner och motionssvar inför årsmötet

Publicerad: 2024-06-18
Fredagen den 28 juni har Leksands IF Ishockey (Ideella förening) årsmöte. Här kan du läsa de motioner som inkommit från medlemmarna, samt styrelsens svar och övriga förslag från styrelsen.

Samtliga texter nedan kommer att behandlas under punkten 12 på årsmötet.   

12a) Proposition från styrelsen angående stadgeändring 3 Kap - Årsmöte §4 Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötet, 3 Kap - Årsmöte § 6 Valbarhet och 4 kap Valberedning § 1 Sammansättning. (Beslut två av två)

STADGAR FÖRSLAG    

12 b) Övriga motioner och propositioner  

MOTION 1  

Motion 1. Medlemskap i supporterföreningar i Leksands IF:s styrelse  

Den här motionen väcker en viktig fråga: Vem representerar man och vilkas intressen har man med sig in när man sitter i Leksands IF:s styrelse? Vi förstår motionärens syfte, men menar att den med sin nuvarande utformning ändå inte träffar helt rätt. Här måste föreningsfriheten väga tungt och det redan finns en skrivning i stadgarna gällande vem man kan neka att bli medlem och därmed väljas in i styrelsen. Det finns också skrivelser i stadgarna kring varning och uteslutning av medlemmar som inte verkar för föreningens bästa.  

Vi menar också att en sådan här regel skulle bli svår att följa i praktiken. Man kan vara lojal mot en förening utan att vara medlem, och man skulle lätt komma runt en sådan här regel genom att avsäga sig ett medlemskap i de två supporterorganisationerna en kort tid innan man blir nominerad till Leksands IF:s styrelse.  

Vi anser dock ändå att frågan är viktig och vi vill därför uppmana valberedningen att inför kommande årsstämmor arbeta med transparens och öppenhet gällande föreslagna kandidaters olika kopplingar till närliggande organisationer och andra intressenter runt Leksands IF. Det är viktigt att medlemmarna är medvetna om eventuella intressekonflikter och lojalitetsband innan de röstar fram en ny styrelse.  

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:  

avslå motionen  

MOTION 2  

Motion 2. Bröder  

Det går att i efterhand se att processen när "Bröder" plockades bort ur matcharrangemanget var för otydlig. Beslutet väckte många frågor och vi som förening underskattade medlemsengagemanget , vilket gör att den här frågan fortsätter att leva. Här har vi lärdomar att dra.  

Även om hymner, introlåtar, bildspel och andra delar av matcharrangemanget engagerar många, är det inte en årsmötesfråga. Detta eftersom ett årsmöte inte är forumet där man ska detaljbestämma saker i den dagliga verksamheten. Detta är en rådande princip hos en överväldigande majoritet av landets föreningar och en princip vi anser vara både effektiv och mest praktisk. Att ta fram en hymn är också en fråga som måste få ta sin tid och där publikens engagemang spelar en viktig roll. Många av de mest kända hymnerna inom lagidrott har vuxit fram utan att det från början var en medveten tanke.  

Att årsmötet inte ska detaljbestämma i den här typen av frågor innebär dock inte att medlemmarnas åsikter är oviktiga. Det finns en styrka i medlemsengagemang och den styrkan måste föreningen ta tillvara på. Vi hoppas därför att årsmötet kan ge den kommande styrelsen i uppdrag att arbeta vidare med den här frågan. Den är viktig för våra medlemmar och därmed för oss.  

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:  

avslå motionens samtliga att-satser.  

bifalla följande att-sats: ”Ge styrelsen i uppdrag att se till att den operativa verksamheten intensifierar arbetet kring en eventuell ny hymn. Detta arbete ska ske med tydlig medlemsanknytning och ha god förankring i de breda supporterleden.”    

MOTION 3

Motion 3. Digitala årsmöten  

Hur vi som förening ska öka medlemsengagemanget är en viktig fråga för oss i styrelsen. Där tror vi att årsmötet kan spela en grundläggande roll i kontakten mellan föreningen och medlemmarna.  Det är med andra ord av största vikt att årsmötet anordnas på ett transparent sätt utan påverkan utifrån.  

Vi har därför haft kontakt med Riksidrottsförbundet och RF/Sisu på central och regional nivå samt med tre stora företag som arbetar med kongresser och årsmöten. Vi känner oss trygga både med de stadgetolkningar vi har gjort och med den säkerhetsnivå vi har. Vi har även haft kontakt med en rad andra organisationer inom civilsamhället, med nästan alla andra SHL-lag och med tre av de största föreningarna i herrallsvenskan i fotboll. Efter många och långa samtal om medlemsdemokrati och föreningsengagemang är vi övertygande om att vi har valt rätt väg för vår förening med tanke på hur vår medlemskår i dagsläget är fördelad över landet och inför framtida satsningar att öka vårt medlemsantal ytterligare.  

Samtidigt är det viktigt att medlemmar känner tilltro till hur föreningen styrs och hur årsmötet är upplagt. Det är också viktigt att den kunskap och de erfarenheter som kommit fram under våra samtal med externa parter dokumenteras, så att det går att tydligt följa hur styrelsen har resonerat i den här frågan.  

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:  

bifalla motionens första tre att-satser.  

avslå motionens två sista att-satser.      

Samlad lista över motionärer hittar du HÄR  

MOTION 4

Motion 4. Aktiebolag  

Det finns i dag tydliga skrivningar kring vilka lagstadgade rättigheter till inflytande minoritetsägare i aktiebolag har. Det finns också formuleringar i den valberedningspolicy som föreningen antog 2016. Om det råder otydlighet kring dessa regler är det naturligtvis inte bra, men vi menar att en extern arbetsgrupp som motionärerna föreslår inte är rätt väg att gå. Detta eftersom arbetsgruppen enligt förslaget inte ska redovisa sitt arbete förrän om ett år och först efter det kan deras arbete få några konkreta följder. Det tycker vi känns för lång tid för att åtgärda eventuella problem. Vi menar också att den här typen av utredningsarbete behöver leda fram till någon form av dokument eller intern policy för att vara till nytta. En sådan kan vi ta fram på ett betydligt enklare och mindre tidskrävande sätt.  

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:  

avslå motionen.  

bifalla följande att-sats: ”Ge styrelsen i uppdrag att tillsammans med AB-styrelsen ta fram riktlinjer för vilket inflytande andra aktieägare än föreningen ska ha i Leksands IF Ishockey AB vid tillsättandet av valberedning och styrelse för idrottsaktiebolaget samt klargöra vilket eventuellt ytterligare inflytande eller information de får som aktieägare.”    

MOTION 5

Motion 5. Stadgar  

Det ska vara enkelt för medlemmar att veta hur det mest grundläggande styrdokumentet för vår förening ser ut. Vad som ska vara publicerat var är egentligen en operativ fråga, men eftersom stadgarna är så väsentliga för föreningen och har så stor påverkan på styrelsens arbete tycker vi att dessa bör ligga så öppet som möjligt.  

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:  

bifalla motionen    

MOTION 6  

Motion 6. Överlämning  

Vi håller helt och hållet med motionärerna i den här frågan. Att allt för stor kunskap går förlorad när enskilda styrelseledamöter lämnar sin post och att styrelsen till viss del tvingas att ”börja om” är ett välkänt fenomen i föreningslivet. Det är naturligtvis svårt att undvika ett visst hack i verksamheten när man byter ledamöter, men för att hacket ska bli så litet som möjligt är tydliga instruktioner om vad som också förväntas när man slutar i någon av våra styrelser en bra början.

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:

bifalla motionen  

MOTION 7  

Motion 7. Värdegrundsarbete  

Att arbeta med våra värderingar är ett viktigt uppdrag för vår förening. Att vi ska behandla varandra med respekt och omtanke – på isen, i mötesrum och på läktaren – är en självklarhet. Men vill vi nå dit räcker det inte att ta fram några vackra ord på papper eller i en strategi. De här orden måste omsättas till praktisk handling och måste genomsyra den dagliga verksamheten på många olika sätt. Föreningen har kommit en bit på vägen, men man kan alltid göra mer.

Så här långt verkar vi och motionärerna vara eniga. Däremot tycker vi inte att motionens att-satser träffar riktigt rätt. Vi tycker att förslaget är för detaljerat i sitt uppdrag. Att göra externa undersökningar varje år kräver stora resurser och kan betyda att verksamheten knappt hinner avsluta sin medverkan innan det är dags för en ny. Vi menar också att hemsidan inte alltid är bästa sättet att presentera resultat att den här typen av undersökningar. Ibland kan det vara bättre med ett riktat brev till vårdnadshavare eller att man presentera saker i någon annan form.

Enskilda personer – oavsett om de är spelare, ledare, anställda eller innehar någon annan funktion i föreningen – får heller aldrig känna att en redovisning riskerar att äventyra den personliga integriteten. Den typen av farhågor kan påverka viljan att medverka och svara på frågor.

Styrelsen förslår därför årsmötet att avslå motionens att-satser och istället bifalla följande att-satser:

att föreningen under de kommande verksamhetsåren, årligen utvärderar arbetet med värdegrunden och presenterar genomfört arbete samt förbättringsförslag efter att stor hänsyn tagits till den personliga integriteten hos de personer som medverkat.

att om utvärderingen visar på större brister, anlita en extern part för djupare analys.  

MOTION 8    

Motion 8. Gräns för inlämning av motioner  

De nu gällande stadgarna genomgick en stor förändring under 2023. Dessa förändringar föregicks av ett långvarigt arbete i en stadgegrupp. Även om vi kan sympatisera med motionärernas önskan menar vi att det är viktigt att föreningen får styras av nuvarande stadgar i lugn och ro. Arbetet behöver drivas under stadgar mer än ett år för att man ska hitta styrkor och svagheter. Vi är inte emot att göra ytterligare en översyn av stadgarna, men tror att det är för tidigt att göra det nu för att ändra en enstaka detalj. Stadgeändringar kräver extra årsmöten och tar mycket kraft både från styrelser och anställd personal. Därför tror vi att det är bättre att man tar ett samlat grepp när man kan göra en bättre utvärdering.

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:

avslå motionen, men bibehålla den inför nästa gång det är dags för en mer grundlig översyn av stadgarna   

MOTION 9  

Motion 9. Kallelse till föreningsmöte  

Vårt mål är självklart att så många som möjligt av våra supportrar kan vara med på de olika typer av träffar föreningen anordnar. Ibland är det säsongskortsträffar på hemmaplan, ibland är det medlemsträffar i samband med bortamatcher och vi hoppas att vi framöver också kan erbjuda andra typer av möjligheter för samtal och information. Under den gångna säsongen var vi några gånger mycket sena med att informera om några av våra träffar och det är något vi verkligen beklagar. Vi förstår självklart att de flesta behöver ha framförhållning för att planera sin tillvaro.

Men vi tror inte på att lägga in en tidsgräns i våra stadgar för just medlemsmöten. Stadgar bör hållas mer övergripande och utan detaljer, eftersom det då blir svårare att anpassa verksamheten efter oväntade händelser. En stadgefäst tidsgräns på två veckor skulle omöjliggöra renodlade medlemsmöten när snabb information måste ut. Det kan i sin tur leda till att det blir svårare att hålla medlemsexklusiva träffar av olika slag.

Med det sagt tar vi till oss av motionsnärens förslag och målsättningen inför kommande säsonger är absolut att ge både medlemmar och ickemedlemmar gott om tid att planera inför de arrangemang föreningen anordnar.

Styrelsen föreslår därför årsmötet att:

avslå motionen

Proposition om oberoende utredning kring speglade styrelser  

Precis som många andra SHL-föreningar har Leksands IF bolagiserat sin elitverksamhet som numera drivs i aktiebolagsform medan ungdomsverksamheten drivs som en vanlig ideell förening. I dagsläget har den ideella föreningen en styrelse, medan andra personer sitter i aktiebolagsstyrelsen. Sedan förra sommaren har det pågått en diskussion om det här är det mest effektiva upplägget eller om man bör ha speglade styrelser, dvs samma personer som sitter i båda styrelserna. Denna modell kan stärka samordningen mellan föreningen och aktiebolaget, men det finns också nackdelar som behöver utredas noggrant.

Styrelsen föreslår därför att tillsätta en oberoende utredning som ska undersöka fördelar och nackdelar med att införa speglade styrelser mellan vår ideella förening och vårt aktiebolag. Utredningen ska fokusera på följande områden:  

Juridiska aspekter: Utredning av de juridiska konsekvenserna av speglade styrelser, inklusive eventuella lagliga hinder eller krav.

Ekonomiska effekter: Analys av hur speglade styrelser kan påverka föreningens och aktiebolagets ekonomiska situation.

Operativa för– och nackdelar: Bedömning av operativa och organisatoriska fördelar samt potentiella risker med att ha samma styrelseledamöter i båda styrelserna.

Transparens och ansvarsfrågor: Undersökning av hur speglade styrelser kan påverka transparens och ansvarsfördelning mellan föreningen och aktiebolaget. I detta finns också aspekten att en speglad styrelse ska kommer att bevilja sig själv ansvarsfrihet vid bolagsstämman i AB, vilket en utredning också behöver visa på en lösning för.

Utredningen ska genomföras under de kommande sex månaderna och en rapport med slutsatser och rekommendationer ska presenteras för styrelsen och medlemmarna i god tid inför nästa årsmöte.

Styrelsen förslår därför årsmötet att:

bifalla detta förslag.

Stjärnlaget