Långvarigt samarbete med Barndiabetesfonden
Publicerad: 2024-04-16
Hållbarhet
Leksands IF har sedan lång tid tillbaka ett samarbete med Barndiabetesfonden. Det råder stor okunskap bland allmänheten kring Diabetes typ 1 och Leksands IF vill dels skapa nya medel till forskningen, men också vara med och dela information och kunskap kring sjukdomen.
Mia-Maria Björkstrand är ordförande i Barndiabetesfonden Dalarna och berättar nedan om samarbetet.

- Alla samarbeten är viktiga för att vi ska kunna nå vårt mål, det vill säga att lösa gåtan kring typ 1 diabetes. En del i detta arbete för vi tillsammans med Leksands IF. Att idrotten är viktig för oss människor i stort vet vi sedan länge, men att den är viktig på olika sätt för våra barn och ungdomar med typ 1 diabetes är kanske något som man inte tänker på. Att sjukdomen synliggörs med vår logga på sargen i Tegera Arena, att man på matcher pratar om sjukdomen, om fonden och om de insamlingarna vi bedriver, är väldigt viktigt. En annan viktig del i det här arbetet är att visa att det finns förebilder inom idrotten. Att det finns spelare på olika nivåer som själva har sjukdomen, men också att klubben pratar om sjukdomen, vilket bidrar till att fördomar suddas ut och kunskap sprids. Och det vill vi, att kunskapen sprids. Det ger styrka åt osäkra, trötta och frustrerade barn, ungdomar och föräldrar. 

Hur kan en matchdag se ut när Barndiabetesfonden besöker Tegera Arena?
- När vi är på plats i arenan brukar vi hålla till i foajén. Vårt syfte är alltid att samla in pengar, men också att sprida kunskap om typ 1 diabetes och på så sätt sudda ut fördomar som våra barn och ungdomar nästan dagligen möts av. Vi får chansen att träffa många människor och det är många som vill prata med oss. Den vanligaste frågan är: Varför får man typ 1 diabetes? Och hade vi svaret på det hade vi inte stått i Tegera Arena med vår Barndiabetesflagga. Det är den frågan vi ska söka svar på genom forskning och till forskningen behöver vi pengar. Vi brukar erbjuda ett fingerstick för att kolla blodsocker och passar på att berätta om vad ett för högt eller lågt blodsocker gör med kroppen. Vid varje matchdag vi är på plats upptäcker vi någon med avvikande värden som vi rekommenderar en vidare kontroll med sjukvården. Att leva med sjukdomen gör man varje dag, år efter år helt utan paus. Detta tills man förhoppningsvis någon gång i framtiden hittar ett botemedel. 

Vill du vara med och bidra till att forskningen går framåt? Läs mer och bli medlem i Barndiabetesfonden HÄR  

Leksands IF
Stjärnlaget