En målvakt och en forward ansluter
Publicerad: 2021-06-04
Herrlaget
Leksands IF har gjort klart med två viktiga pusselbitar inför den kommande SHL-säsongen i form av målvakten Kasimir Kaskisuo som ansluter från Nashville Predators samt forwarden Justin Kloos som närmast kommer från spel i Torpedo Nizhny Novgorod i KHL. Båda nyförvärven har skrivit på för två år vardera.

Justin Kloos

27-årige Justin Kloos kommer ursprungligen från Lakeville, Minnesota, i norra USA där han under sin tid på high school spelade i Lakeville South High och Team MAP South Hockey samt Waterloo Black Hawks i grannstaten Iowa. Mellan 2013-2017 representerade han University of Minnesota i NCAA med stor framgång under fyra säsonger. Under våren 2017 kontrakterades Kloos av Minnesota Wild, och AHL-spel väntade där han slog sig in i AHL-laget Iowa Wild inför säsongen 2017/2018. Efter att ha stått för en stark poängproduktion i Iowa fattade Anaheim Ducks tycke för Kloos och bytte till sig honom från Minnesota strax efter nyår 2019. Även i Anaheims organisation väntade främst AHL-spel för Kloos del där han fortsatte sin fina poängproduktion i San Diego Gulls på den amerikanska västkusten.

Inför säsongen 2020/2021 var det dags för det första europaäventyret för Kloos då han signerade ett kontrakt med KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod knappa 20 mil söder om St Petersburg. I Torpedo stod Justin Kloos för 20 poäng (11+9) på 50 matcher under den nyligen avslutade säsongen.

Det nyskrivna kontraktet med Justin Kloos gäller över de kommande två säsongerna, till och med säsongen 2022/2023.

Justin Kloos om att ansluta till Leksands IF:
-Jag är väldigt spänd och glad över att få komma till Leksand inför den kommande säsongen. Jag hoppas kunna göra avtryck offensivt genom att använda min kreativitet, snabbhet och spelförståelse och samtidigt vara ansvarstagande i de defensiva aspekterna av spelet. Jag kan knappt vänta på att få komma igång med mina nya lagkamrater och träffa alla runt laget och alla supportrar.

Leksands IFs GM, Thomas Johansson, om nyförvärvet Justin Kloos:
-Justin är en spelare som kommer hjälpa oss väldigt mycket i spelet med puck. Han har ett bra spelsinne, bra skridskoåkning en härlig arbetsmoral. Justin trivs med vara inne i hettan framför motståndarmålet, har en underbar inställning och är trots sin storlek inte rädd att ge sig in i närkamperna. Jag tror att Leksands fantastiska supportrar kan få en ny publikfavorit i Justin Kloos.

Kasimir Kaskisuo

27-årige Kasimir Kaskisuo kommer ursprungligen från Vantaa strax norr om Helsingfors där han inledde sin hockeykarriär i huvudstadsklubben Jokerit som han kom att representera upp till J20-nivå. Efter junioråren hemma i Finland fortsattes karriären med spel i Minnesota Wilderness i NAHL samt University of Minnesota-Duluth i NCAA mellan åren 2013-2016. Under våren 2016 kontrakterades Kaskisuo av NHL-organisationen Toronto Maple Leafs och säsongen därefter, 2016/2017, varvades spel i AHL med Toronto Marlies med ECHL-spel i Orlando Solar Bears. Säsongen därefter lånades Kaskisuo ut till Chicaco Wolves där han på allvar slog sig in i AHL.

Säsongerna 2018/2019 och 2019/2020 var Kaskisuo tillbaka i Toronto Marlies där han fick alltmer speltid med goda resultat vilket tilldrog sig intresse från Nashville Predators som kontrakterade den finländske målvakten i oktober 2020. Under omständigheterna med coronapandemin deltog dock inte Nashvilles samarbetslag Milwaukee i AHL under den gångna säsongen vilket gjorde att Kaskisuo endast spelade en match under vintern, detta med Nashville Predators i NHL.

Det nyskrivna kontraktet med Kasimir Kaskisuo gäller över de kommande två säsongerna, till och med säsongen 2022/2023.

Kasimir Kaskisuo om att ansluta till Leksands IF:
-Jag ser mycket fram emot att ta nästa steg i min karriär i Leksands IF. Jag är säker på att det är en perfekt plats för mig där jag kan utmana mig själv och spela i ett av de bästa lagen i SHL. Jag kan inte vänta tills jag får komma igång och spela inför supportrarna som är bland de bästa i världen. Jag har hört mycket om er och ser fram emot att se alla. Som målvakt är jag lugn och kontrollerad och har mina största styrkor i att läsa spelet samtidigt som jag är snabb när det krävs då hockey är en snabb sport.

Leksands IFs målvaktstränare Alexander Millner om nyförvärvet Kasimir Kaskisuo:
-Kasimir är en storvuxen målvakt som rör sig atletiskt i målet och som är mångsidig i sina kvalitéer. Han är en härlig karaktär, bra person och hans styrkor kommer passa bra in i hur SHL är offensivt. Jag förväntar mig ändå att det kommer vara en liten omställningsperiod för honom då han varit i Nordamerika i åtta år och inte spelat i Europa sedan han var junior, samt att speltiden varit knapp under säsongen med det inställda AHL-spelet. Jag ser Kasimir som en "late bloomer" och tror inte att han nått sin peak än. Han slog igenom en aning i AHL-slutspelet 2019 och höll sedan i den utvecklingen säsongen därpå där han dessutom NHL-debuterade, och utifrån det tror jag det finns någon nivå till att nå för honom hos oss i Leksand.

Richard Brasar
Stjärnlaget