Alla SHL-lag har numera en backtränare med i båset under match.
– Han kan komma med små tips och visa när man hamnat snett i positionerna. Han kan säga saker som ”försök att vara lite närmare forwarden nästa gång”. Eller ”du behöver komma lite högre upp när det där händer”. Om man inte gjort något misstag får man bara en klapp på hjälmen, säger Mattias med ett skratt.
Han berättar att det är backtränaren som bestämmer vilka backpar som ska spela.
Hur vet du som back vem du ska byta med?
– Det har man bra koll på. Men ibland kan tränaren skicka in första backpar direkt efter andra för att det just då behövs.
Mattias berättar att man som spelare brukar byta med en back som spelar på samma sida som en själv, men att i andra perioden kan det vara smart att byta ”fel”.
– Då kan vänsterbacken byta till en högerback. Den trötta högerbacken kan sen byta sida så att det blir närmare till båset.
Det ideala för ett lag är att i varje backpar ha en som håller klubban i högerfattning och en med vänsterfattning.
– För när du åker framåt kommer båda spelare ha klubbladet riktat inåt i banan och det blir lättare att passa och skjuta. Men det finns oftast inte så många högerskyttar.
Leksand har två av nio så de får göra som alla andra lag. Para ihop två vänsterskyttar. Enligt Mattias är det inte så svårt att byta plats för en back.
– Det är inte hela världen. Det löser de flesta. Precis som att man kan spela med vem som helst. Visst kan det vara bra att spela med samma backkollega länge eftersom man lär sig hur den andre tänker och agerar. Titta på bröderna Sedin där det räcker med ett ögonkast för att den andre ska veta vad som kommer att hända. Mattias menar att för oss vanliga dödliga är det kommunikation som är viktigast för backparen.
Ofta pratas det om offensiva och defensiva backar, men vad är egentligen den största skillnaden?
– En offensiv back gör en massa poäng. Nä, skämt åsido… han följer med upp i spelet och hoppar in i luckor framåt. Han blir mer som en extraforward. Egentligen handlar det nog mer om ens ”mindset” än om egenskaper.
Bör då backparen bestå av en offensiv och en defensiv back?
– Nä, det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att båda har koll på vad den andre gör.
### Bättre att vara nära forwarden än att pincha
I hockey pratas det ofta om att ”pincha”. Mattias ska få förklara vad som menas med det.
– Det är när man som back går framåt mot en anfallare som har pucken under kontroll. Samtidigt går han mot dig. Om du är för sen och han skarvar ut pucken till en kedjekamrat eller lägger pucken i sargen samtidigt som jag då missar både puck och spelare så slutar det allt som oftast med ett friläge eller en 2-1 mot min backkollega. Vi brukar prata om att man inte ska pincha utan i stället vara nära (gap control) den forward som ska få pucken. För då kan får han inte den fördel han vill ha.
Mattias säger att det är ett riskabelt spel att pincha.
– Det är nog 50 50 att det fungerar och missar du kommer anfallande lag spela pucken förbi dig och du har varken tagit spelare eller puck. Och tränaren kommer ta dig i håret när du kommer tillbaka till båset.
Till sist pratar vi om vad man som åskådare kan titta lite extra på hos duktiga backar. Sånt som kan vara lätt att missa.
– Det är lätt att se mål, en passning som ger ett friläge och blockade skott. Men det finns flera sätt att blocka skott. Det som märks mest är den som täcker med en kroppsdel och sen haltar mot båset. Ett annat är att med klubban styra upp ett skott i droppnätet. Inte alls lika spektakulärt, men väldigt viktigt. Sen så finns det alltid någon back i varje lag som har den där kylan med pucken och aldrig blir stressad trots ont om tid, säger Mattias och nämner Växjös Joel Persson. En back som inte åker speciellt fort och ser inte så mycket ut för världen, men som sällan slår bort några puckar.
– Han läser spelet otroligt bra. Det är såna detaljer som en sportchef tittar på.
Har du missat någon av de tidigare delarna i artikelserien om backar?
Titta här:
DEL 1
DEL 2