Mattias spelade i Leksand 2018-2020 och blev snabbt en populär back som var med och spelade upp Leksand till SHL 2019. Numera lär han andra att bli bra spelare.
– Jag hjälper tjejerna på Hockeygymnasiet tre gånger per vecka. Och så har jag startat eget sedan ett år tillbaka. Där är jag ute på olika camper och hockeyskolor och bidrar med individuell träning, säger Mattias.
Han tycker att han över åren lärt sig mycket som han vill dela med sig av.
– Det finns en hel del som jag hade velat veta när jag började som hockeyspelare.
Vi inleder med frågan om vilken som är den viktigaste egenskapen för en back? Mattias skrattar lite och säger att det är skridskoåkningen.
– Den är grunden till allt. Sen spelar backen längre ner så då får han en bra överblick över spelet. Där gäller det att läsa skeendet. En skicklig back är på plats där saker kommer att hända och behöver inte jaga ifatt det som redan har hänt.
Mattias nämner Leksands Anton Lindholm som ett bra exempel på en skicklig back. Han tycker att Leksand inte haft en bättre försvarare sen Magnus ”Sigge” Svensson och Tomas Johnsson.
– Jag brukar säga till mina unga spelare som vill bli bra att de ska titta på hur Anton gör. Han kör alltid full fart ut och sätter press även i de matcher där han spelar över 30 minuter, säger Mattias.
Han gillar också Antons spelsinne och rutin som gör att han vet när han ska släppa motspelaren för att undvika en utvisning.
– Vi har några yngre backar som håller på att lära sig det. Det är bra för dom yngre killarna att ha en mentor att se upp till. Att se hur ligans bästa spelare agerar i olika situationer både på träning och match.
Hur har backspelet utvecklats över tid?
– Precis som för forwards så ändras det…går som i cykler. När jag kom upp i SHL (runt 2008) så fick man göra vad som helst när det gällde hakningar och tacklingar. Sen blev det förbjudet och då försvann de flesta backar som var som jag. Jag lyckades väl anpassa mig efter det nya sättet att spela, menar Mattias.
Det var en period där backarna skulle vara snabba och bättre skridskoåkare och där det inte var lika viktigt att vara storvuxen.
– Alla ville vara som (NHL-stjärnan) Erik Karlsson. Problemet är att det bara finns en Erik Karlsson.
Mattias tycker att det, numera, i SHL är mer betoning på allsidiga backar.
– Som Anton Lindholm. Prioriteten är det defensiva men de kan spela offensivt när det passar.
Så från stora starka backar till mindre snabbare till en mer blandad backbesättning.
– Nu vill lagen ha in stora rejäla pjäser igen. Det går lite trender i det där. Man tittar på vad de framgångsrika lagen gör. Växjö och Frölunda styr spelet med hjälp av sina backar, menar Mattias.
Han berättar att en del svenskar har problem att slå sig in i NHL eftersom de är så vana vid att spela sig ut alla situationer.
– I NHL är det mycket mer sarg ut. Här ska alla spel gå igenom mitten (trots att det är tjockt med spelare där) och sedan ut på en kant. Ibland är det inte fel med ett stenhårt skott till icing, säger Mattias med ett leende.
Hur bör en backuppställning vara sammansatt?
– Det går inte att ha nio små spelskickliga backar i ett lag. Du behöver lite av varje. Några spelskickliga, några som är starka defensivt och sen nån yngre. Variationen är viktig.
### Utbildar även äldre backar idag
En stor skillnad mot när Mattias var aktiv är utbildningen av backarna.
– Även om du är 30 år så tränar vi på nya egenskaper. Och de unga spelarna som kommer upp nu är mycket bättre förberedda än vad vi var när jag kom till dåvarande Elitserien.
Så det finns inte riktigt samma behov av en äldre mentor för de nya spelarna enligt Mattias.
– Numera är det mest att lugna ner den som är lite nervös. Att det här är bara en match precis som i J20, men med mer skägg. Sen finns det många som kommer in och tar för sig som att de spelat i SHL i 10 år.
Vi enas om att Anton Johansson är en av dom.
– Han har verkligen bevisat att han hör hemma här.
Senare i veckan publiceras del 2 i artikelserien om backar. Där fokuserar vi bland annat på vilka spelsystem som utvecklar en back samt på kommunikationen med medspelarna på isen.