Vi inleder med att prata backstatistik. Men det visar sig att Mattias inte är någon statistikfantast.
– På min tid fanns nästan bara plus/minus. Och visst…det ger en fingervisning, men det handlar mer om laget. Spelar du i det sämsta laget och du har mycket speltid kommer du att få mest minus nästan oavsett hur duktig du är. Jag skulle säga att det stämmer till 75 procent.
Hur viktig är kommunikationen med medspelarna på isen för en back?
– Jätteviktig! Det är den som gör att vi förstår varandra och som gör att det blir fart på spelet.
Mattias säger att det är centern som är viktigast för en back.
– Det är oftast han som vill ha pucken. Jag älskar de centrar som visar sig och där det bara är att sätta pucken på deras blad. Sen är det viktigt att målvakten pratar med oss. Att han talar om när vi som backar är i vägen eller varnar för någon som vi missat.
Men går det att höra varandra på isen i en fullsatt hall?
– Plexit dämpar en hel del faktiskt. Så det går bättre än man tror. Mattias berättar att det är mycket av kommunikationen som sker innan match.
– Vi har genomgångar för backarna. Forwards har sina. Sen är det gemensamma för boxplay och powerplay. Så det pratas mycket, men snacket under spel är jätteviktigt. Du har tio spelare som åker hejvilt så det gäller att anpassa sig och det går inte att förutse allt i en matchgenomgång, säger Mattias.
I Karlskrona spelade Mattias med stjärnmålvakten Johan ”Honken” Holmqvist.
– Honken var bäst i Sverige på att hantera pucken. Vi spelade ett styrspel i mittzon som gjorde att motståndarna ofta dumpade pucken ner i vår zon. Och då gick Honken ut och stoppade pucken bakom mål. Han höll i den till dess att deras forwards kom upp i vår zon och då satte han en stenhård passning till våra backar på sidan eller till en forward centralt. Så han blev som en extraback som spelade bort deras två forwards.
Mattias håller med om att det kunde bli något misstag ibland men att det över lag var ett vinnande koncept.
– Det är som Leksands spelsystem som bygger mycket på spel in mot mitten av egen zon. Oftast blir det bra men misstagen är också så synliga, säger Mattias och hänvisar till en match mot Oskarshamn där vi bjöd på assist till två baklängesmål.
Påverkar olika spelsystem dig som back?
– Absolut. De kan vara mer eller mindre utvecklande. Om du alltid ska spela ut pucken genom att skjuta den hårt i rundeln så är det inte så utvecklande. Skellefteå, Oskarshamn och Leksand vill spela sig ur situationen i stället. Det är mer utmanande och utvecklande. Jag utbildar en del trettonåringar och försöker lära dom att vara stark på pucken. Det vill säga att inte kasta i väg den direkt och låta någon annan lösa problemet. Om du kan hålla i pucken i tio sekunder kan trötta lagkompisar byta och det kan vara matchavgörande.
Senare i veckan publiceras den tredje och sista delen i artikelserien om backar. Fokus då: backtränarens roll.