Du erbjuds här fys- och isträning ihop med Leksands IF, samt fördjupande kunskaper i din roll som domare. Förutom den praktiska träningen har du även andra teoripass tillsammans med övriga LIU-elever på skolan.
Träningen äger rum på skoltid, måndag och fredag morgon, klockan 08.00-09.45.
Emil Erlman, 16, är en av eleverna som går utbildningen just nu:
– Jag och en annan i klassen, Sebastian Proos, fick höra att det fanns en sån här utbildning i Gävle, och blev väldigt sugna på den. När sedan Leksand kunde ordna så att man kunde studera här i stället, och man därmed slapp flytta, så var det endast positivt. Mitt mål med utbildningen är att komma så långt som möjligt inom detta, och just nu är det en stor fördel att kunna träna under skoltid.
– Vi träffas strax innan 8 på gymmet och kör ett intervallpass på 45-55 minuter. Sen beror det lite på hur veckan ser ut med matcher… Om det är en lugn vecka så blir det ett ispass, och är det en hårdare vecka brukar vi köra 40 minuters regelkunskap innan vi sätter oss vid skolbänken vid 10-tiden, berättar Emil, som redan nu dömer omkring tre matcher i veckan.
– Jättesvårt att svara på, men jag skulle nog säga att det allra bästa är att fortfarande få vara nära sporten man älskar. Man har ju spelat hockey sedan man var liten, men lyckades inte riktigt, och då är det roligt att kunna döma i stället. Att det sedan kommer in lite pengar då och då också är ju bara positivt.
– Resorna. Under en vecka blir det minst 4 timmar i bil, men det som samtidigt är positivt med det är väl att man lär känna sina kollegor väldigt bra, och det är ju trevligt det med.
– Det krävs att man är bra på att kommunicera, att man är tydlig och hela tiden vill bli bättre. Och framförallt, att man tycker att det är kul. Det blir färre och färre domare varje år, så domare behövs verkligen!
Vill du veta mer om domarutbildningen på Leksands gymnasium?
Läs mer här eller kontakta Alexander Bröms, ansvarig för hockeygym, Leksands IF.
Utbildningen omfattar tre år.
För ishockeyspelare och ishockeydomare gäller följande:
Idh 1 spec. – åk 1
Idh 2 spec. – åk 2 och åk 3
Träningslära 1 – möjlighet att läsa parallellt med någon av kurserna ovan under åk 1, 2 eller 3.