Leksandsprylar – hett på samlarmarknaden

9 januari 2019 11:00
Nostalgi

Med en 100-årig historia, varav ungefär 70 år i hockeyeliten, är Leksands IF Ishockey nu både en av de största och populäraste idrottsföreningarna i landet. Det avspeglas också på marknaden för samlarsaker och sportmemorabilia (minnessaker).


Som alltid styr tillgång och efterfrågan priserna. I höstas såldes exempelvis en liten LIF-hockeymasen kylskåpsmagnet för 265 kronor på nätet, en signerad lagaffisch från 1997–98 för 543 kronor och en Tuffa Viktor LIF-figur i plast från 1970-talet för 675 kronor.

Det finns enormt många olika saker med Leksands IF-anknytning att samla på. Till exempel en del av de tusentals souvenirer som sålts av LIF sedan 1970-talet, då sådana produkter slog igenom.
Andra Leksandssaker att samla på kan vara böcker, årsböcker, jubileumsskrifter, årsredovisningar, medlemstidningen Leksingen, matchprogram & biljetter (hemma- och bortamatcher), broschyrer, spelprogram, hockeybilagor, supporterklubbarnas ”fanzine”, hockeytidningar, löpsedlar, urklipp…

Maskotar, figurer, skivor, kassetter, porslin, pins, klubbnålar, klistermärken, vimplar, minnestallrik, Leksands lokalmynt, fotografier, matchaffischer, lagaffischer, vykort, signerade tavlor…

Sedan har vi ju naturligtvis de hockeyrelaterade sakerna som matchanvända tröjor och annan hockeyutrustning som klubbor och puckar. Leksandsspelares Tre Kronor-och proffsrelaterade saker kan man också vidga samlarsfären till. Och så vidare…

Fortfarande populärt bland många är samlarbilder, till exempel Alfa-, Turion-, Williams- och Upper Deck-bilder med tillhörande samlaralbum. Och även alla de hundratals olika idolkort på spelare som Leksands IF har låtit trycka upp genom åren. Äkta autografer av Leksandsspelare är ett annat samlarområde. Vem har flest?

Ett anmärkningsvärt datum i sammanhanget var den 10 april 2005, då den sista hemmamatchen i gamla Isstadion spelades och alla fick ta med sig nästan vad som helst från den gamla hallen. Många var det som tog med sin röda plaststol hem. Snacka om sportmemorabilia!

Något hockeymuseum finns tyvärr inte i Leksand – något av ett fattigdomsbevis – men det finns trots allt en förhoppning att visa upp fler historiska prylar i arenan.

När bildas Leksands IF samlarklubb?
Vi har sneglat på en lika berömd granne i norr, nämligen Vasaloppet. Där har man sedan 1994 en samlarklubb för de som samlar memorabilia med anknytning till loppet. Kanske det kan vara något för en del av de tiotusentals Leksandssupportrar som finns – en LIF-samlarklubb, kanske med en årlig samlardag i arenan?

Vad samlar du på? Vilken är din klenod? Hör av dig till [email protected]

Denna artikel publicerades även i det senaste numret av medlemstidningen Leksingen.