En påskhälsning från Mattias
Publicerad: 2020-04-11
Herrlaget
Leksands back Mattias Göransson firar påsk hemma hos familjen i Slottsbro. Som för de flesta av oss blir det en lugn helg utan några stora fester eller resor. – Det känns onödigt att gå emot rekommendationerna.

Så vad har Mattias hunnit med sen säsongen så hastigt avslutades i mitten av mars?
– Jag var kvar i Leksand några veckor, men nu är jag hemma hos familjen, berättar Mattias.
Hemma är alltså Slottsbro, en liten tätort med tusentalet invånare en bit från Grums i Värmland. Där blir det en del träning och att träffa kompisar, men inte så mycket mer.
– Jag är lite extra försiktig med att träffa folk. Så det är trist att behöva hålla sig undan. Men annars saknar jag inte så mycket, säger Mattias som verkar tycka att han har det rätt bra ändå.

Inget första kval för Mattias

Säsongens sista match blev vinsten mot HV71 den 12 mars. Sen avslutades SHL-spelet. Och det blev inget kval för Mattias och lagkompisarna.
– Man vill att det ska avgöras på sportsliga grunder, säger den unge backen.
De är några i laget som aldrig upplevt ett kvalspel och Mattias tror att det känns annorlunda för de som varit med om det förr. Att han nog varit lite mindre orolig än dom.
– Lite tur i oturen var det allt säger han om att slippa en kvalfylld matchserie mot till exempel Timrå.
Mattias tycker att det var rätt beslut att stänga ligan där och då.
– Hälsa och familj går före sporten och beslutet kom inte som en total överraskning. Det var inte hållbart att spela längre.

Blev det ett konstigt avslut på säsongen?
– Ja, men vi hade ett möte nån dag efteråt där vi fick säga hejdå till varandra, säger Mattias som berättar att Spencer Abbott, Marek Hrivik och Philip Samuelsson inte var med då.
– För deras del var det viktigt att komma iväg hem så snabbt som möjligt, säger Mattias med tanke på stängda gränser och inställda flyg.

Har lärt sig mycket

Ett annorlunda avslut på Mattias första säsong i Leksand alltså. Ett år Mattias tycker innehållit både med- och motgångar.
– Vad som varit bäst? Det har varit en rolig och lärorik säsong för mig. Och det här är ett skönt gäng. Vi har haft ett bra go i gruppen, trots tuffa perioder med många förluster.
Mattias inledde säsongen på bänken och han tycker att det är en av lärdomarna från året.
– Att ta en petning utan att bli sur. Det var nog helt rätt att jag inte fick spela så mycket i början, tycker Mattias som nu kan se tillbaks på det och känna att det var bra att han fick växa in i SHL-spelet.
– Jag har lärt mig att uppträda mer professionellt. När det gäller förberedelser och sånt, säger Mattias som inte spelade match lika ofta i sitt senaste lag, UMass-Lowell, ett universitetslag i USA.
Så det var en stor omställning för honom att komma till SHL.
– Jag har lärt mig mycket om livet som professionell hockeyspelare och vad jag måste göra för att prestera på max, säger tjugofemåringen och tillägger att han ser framemot att ta med dom kunskaperna in i nästa säsong.

Vad har varit sämst med säsongen?
– Det är tufft att förlora så många matcher. För trots ett bra go i gruppen så tär det ändå på självförtroendet. Det var en ny situation för mig att förlora så mycket och särskilt som vi faktisk spelade rätt bra i många av matcherna. Det var nyttigt att lära sig hantera det.
Mattias vill gärna titta på video efter matcherna. Både på bra och dåliga sekvenser.
– Men det gäller att inte grubbla för mycket. Ibland behöver man bara gå vidare.
Kan man glädja sig åt att ens egen insats var bra trots en förlust? Och kan man vara besviken på sig själv även om laget tar tre poäng?
– Du, i år om vi vann, var det nästan så att man sket i om vi spelat bra för, så viktiga var poängen. Men annars är det absolut så att jag kan vara missnöjd med min egen prestation trots vinst.

Martin och Jonas betydelsefulla

Precis som Mattias är det många i laget som pratat om en bra känsla i gruppen trots förlusterna. Och Mattias tvekar inte om vilka två spelare som varit särskilt viktiga för att få till lagsammanhållningen, nämligen lagkapten Martin Karlsson och backen Jonas Ahnelöv.
– Martin som kapten är lätt att ha att göra med. Han får alla att känna sig delaktiga och Ahnelöv har alltid ett leende på läpparna. Och han är full av överraskningar. Jonas är en sån person som får alla att ha kul och slappna av fast man jobbar hårt, säger Mattias med ett skratt.

Premiär i september

Med inställt kval- och slutspel och inte ens ett Hockey-VM att titta på, är det nog många som längtar lite extra till seriepremiären i september.
– Jag ser fram emot det jättemycket. Samtidigt är det lite svårt att fokusera så långt framåt eftersom man inte vet vad som kommer hända med allt, säger Mattias som sen skrattande lugnar alla fans.
– Alltså, jag är jättetaggad över att spela med Leksand i höst. Det är det här med dessa oroliga tider som gör mig osäker.

Tvätta händerna

Till sist vill Mattias skicka en hälsning till alla Leksandsfans.
– Ha en bra Påsk! Ta hand om varandra och lyssna på myndigheternas rekommendationer. Var lite extra försiktiga och tvätta händerna!

Katharina Dalmalm
Stjärnlaget