Rapport från Leksands IF:s styrelser
Publicerad: 2024-04-24
Leksands IF:s styrelser kompletterar här vad som sker just nu i våra styrelser, med fokus på ordning och reda och ett positivt, utvecklande arbetsklimat. Det görs också en tillbakablick, där de viktigaste punkterna sedan förra sommaren presenteras.

FRÅGOR & SVAR 

Vad har Leksands IF gjort sedan förra sommarens årsmöten gällande frågor kring hat och hot?   
– I augusti förra året tog de dåvarande styrelserna i Leksands IF Ishockey och Leksands IF AB beslut att tillsätta en utredning kring händelserna inför, under och efter det årsmöte som varade i tre perioder. Uppdraget att utreda och därifrån skriva en rapport gavs till företaget Kraftplan AB.  

Vad kom den rapporten fram till? 
– I rapporten nämns sju händelser varav en eventuellt skulle kunna tolkas som ofredande i juridisk mening. Det rörde sig om meddelande hem i två privata brevlådor. Det är mycket svårt att veta om ytterligare personer utsatts, men de här händelserna är de som framkommit. I sin rapport rekommenderade Kraftplan föreningen att bland annat arbeta med:
· En intern policy för sociala medier. 
· Tydligare kommunikation kring förankringen av valberedningens förslag. 
· Att fortsätta aktivt arbeta med en värdegrund som ska genomsyra hela föreningen. 
· Ökad transparens mellan ledningen, styrelsen, medlemmar samt supporterföreningar – detta för att kunna förbygga konflikter och problem.  

Hur har föreningen hanterat rapporten?   
– Vi har konstaterat att den bör ses som en av flera pusselbitar som krävs för att förstå det som hände kring årsmötena. Styrelsen för den ideella föreningen beslutade därför att båda de tidigare styrelserna, den inför årsmötet föreslagna styrelsen, den tidigare valberedningen samt representanter för föreningens supporterklubbar skulle få möjlighet att kommentera den. Flera av de tillfrågade har återkopplat med kommentarer om sina upplevelser och vi fick under det arbetet kännedom om den andra personen som fått ett meddelande hem i sin privata brevlåda. Utifrån den kompletterande information som kom in fick en arbetsgrupp i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som föreningen bör genomföra.  

Vilka åtgärder är det?   
– Här är några av de besluten:   
• Årsmöten och andra öppna sammankomster kommer att inledas med information om föreningens värdegrund och vilken uppförandekod som gäller för mötet.  

• Föreningen ska öppna för bredare dialog med sina medlemmar. Detta ska bland annat ske genom medlemsmöten och information i föreningens kanaler.  

• Föreningen ska på olika sätt aktivt visa att medlemsengagemang är både bra och önskvärt. Det ska bland annat ske genom tydlig information om hur och när man kan skicka in motioner till föreningens årsmöten.  

• Föreningen ska under våren 2024 kalla till ett extra årsmöte för att se till att de nya stadgarna antas och att den nu rådande valberedningspolicyn synkroniseras med de nya stadgarna.  

• Föreningen ska ta fram en handlingsplan för hur man ska hantera hat, hot och kränkande behandling som drabbar styrelsemedlemmar och valberedning.  

• Föreningen ska under kommande år aktivt arbeta vidare med vår värdegrund. Det är viktigt att våra värderingar genomsyrar det vi gör och hur våra representanter agerar. En konkret åtgärd är att ta fram en policy för sociala medier. Den ska innehålla riktlinjer för medlemmar, ledare och förtroendevalda som representerar ”föreningens namn” med en tydlig nolltolerans kring språkbruk, trakasserier och mobbning.  

Stämmer det att Leksands IF valt att inte polisanmäla en nidbild riktad mot den förra valberedningen trots att valberedningen själva ville det? I så fall varför inte?   
– Återkopplingen från polisen som vi fick var att bilden var svår att göra en brottsrubricering på, så bilden finns hos polisen fortfarande. Vi har haft kontakt med polisen, men någon formell polisanmälan kopplad till just brottsrubricering i frågan gjordes inte.  

Finns det några andra händelser som har polisanmälts?   
– Nej, inte vad vi vet i dagsläget.

Vad händer nu?   
– De båda styrelserna jobbar vidare med de här frågorna utifrån de beslut vi tagit. Vi vill bara understryka att alla – styrelser, ledningsgrupp, anställda – tar de här frågorna på största allvar.  

Vad kan man som enskild medlem göra?   
– Det första man ska göra är att bli medlem och använd sin rösträtt och sitt inflytande. Vi vill att så många som möjligt engagerar sig, skriver motioner och lär sig mer om föreningsdemokrati. Ju fler som engagerar sig i vår förening, desto starkare blir vi. Vi tycker också att det är viktigt att alla som håller på vårt lag – medlemmar eller inte – fundera en extra gång innan man skriver i affekt. Vi hoppas och tror även att fler ska våga säga ifrån när någon går över gränsen för vad som är okej, även om man inte håller med personen i sak.  

Om man som enskild medlem blir dåligt behandlad eller utsatt för hot och hat inom verksamheter som Leksands IF anordnar, var vänder man sig då?   
– Vi har i dag en visselblåsartjänst som är lanserad och finns att ta del av HÄR    

Avslutningsvis, vi anser att utredningen och våra kompletterande intervjuer har hanterat rykten, kommentarer och anklagelser så långt vi kan komma, och är en tillräcklig bas för att genomföra beslutade åtgärder enligt ovan, så att detta inte ska hända igen. Målsättningen med åtgärderna är att Leksands IF blir en ännu mer attraktiv plats för arbete, idrott, umgänge och personlig utveckling.  

STYRELSERNA FÖR LEKSANDS IF OCH LEKSANDS IF AB
Stjärnlaget