En sommarhälsning från Gabbe

10 juli 2018 20:00
Sommarläsning

Trots att det är semestertider har Gabbe Karlsson fullt upp. Den förre Leksandsspelaren och lagkaptenen köpte hus för inte så länge sen och det är mycket som ska fixas.
– Jag är ju noggrann och ganska dålig på det här, så då tar det tid, säger Gabbe med ett skratt.


Sen Gabbe slutade spela i Leksand har han hunnit med att träna juniorerna och att stötta i båset under vårens playoff.
– Det är klart man hoppades att det skulle sluta annorlunda. Men oavsett vilka lag Leksand och Mora ställer på isen är det alltid tajta matcher, säger Gabbe som menar att Mora nog spelar med mindre press än vad Leksandsspelarna känner.
– Jag är ju partisk, men så känns det. Mora har min fulla respekt. De gör det bra, tycker Gabbe.

Nytt jobb på ABB

Gabbe har inte helt släppt hockeyn trots att han numera jobbar för ABB i Ludvika.
– Jag tränar Ludvikas A-lag ihop med en barndomskompis. Det är en annan nivå än att vara i Leksand och ha hockeyn omkring sig dygnet runt, berättar Gabbe som verkligen gillar det nya tränarjobbet. Han trivs även på sitt civila arbete på ABB, med medarbetare och chef.
– Alla är fantastiska! Jag kom in gänget fort, men har jättemycket att lära mig. Det tog lång tid att fatta någonting. Första månaden hittade jag väl bara till toan, säger Gabbe och ler brett.
Det är något helt annat än hockeyvärlden och ändå kan den före detta tekningspecialisten använda en mycket av sin erfarenhet i det nya jobbet. Han är intresserad av ledarskapsfrågor och tycker inte att näringslivet skiljer sig aså mycket åt från idrotten.
– Det påminner om ett lag. Hur vi behöver varandra och hur vi lär av varandra.

Vad tror du om herrlagets kommande säsong?

– Matte (Mattias Karlsson, ny från Karlskrona) är jag bekant med. Vi spelade ihop i Timrå. Det är en trygg, bra kille som nog är nyttig för de unga killarna, säger Gabbe.
Han är nöjd med att så många spelare, som tex Oskar Lang, från årets lag valt att vara kvar i klubben.
– Att Langen stannade! Tar han ett kliv till blir han en toppspelare och det är häftigt att ha honom kvar i HockeyAllsvenskan. Han kommer betyda mycket för Leksand.

Stora förhoppningar på juniorerna

Som före detta juniortränare vill Gabbe gärna lyfta fram alla duktiga ungdomar som klubben fostrar. Han hoppas att de får en chans att visa vad de går för i herrlaget.
– Sen gäller det ju självklart att de också tar chansen. Som etablerad spelare har du mer marginaler, som du tjänat ihop till, säger Gabbe som hoppas att klubben har tålamod med de yngre spelarna.
– Att juniorerna vågar spela sitt eget spel och att de våga driva på är viktigt. Filip Johansson, Axel Bergqvist och Marcus Karlberg är några juniorer som Gabbe nämner.
– Filip är ödmjuk och trevlig och han har alla ingredienser. Han har superpotential. Och han har tuffheten som krävs. Mackan har drivet och inställningen. Visst hade hans pappa Challe det med,men på ett annat sätt.

Sommarlov

Förutom bad och sol måste Gabbe fortsätta med husrenoveringen.
– Barnens rum och vardagsrummet är klara, men övervåningen och trädgården återstår. Vi börjar närma oss slutet, säger han optimistiskt.
Han tycker inte att det handlat så mycket om rent snickrande som att sätta sin egen prägel på huset. Gabbe säger att han lärt sig mycket och att det varit kul. Men också hårt jobb. Har du haft nån hjälp?
– Min far hjälper mig enormt mycket och HAN är duktig. Utan honom hade jag haft tre tältsängar till mig och barnen här, och inget mer, säger Gabbe glatt.

Saknar fansen

Så Gabbe verkar nöjd med jobb, semester och husrenovering. Och han tycks ha lämnat heltidshockeyn helt bakom sig.
– Är det något jag saknar så är det fansen. Den där energin och atmosfären under en match. Fansen var med mig väldigt länge. Och visst träffar jag på dem emellanåt, men det där att vara på isen, det är speciellt, avslutar Gabbe och skickar en varm sommarhälsning till alla Leksingar.