Grattis (i förskott) Rune, 90 år!

21 juni 2018 14:35
Jubilar

Lördagen den 30 juni är det dags för årsmöten för såväl idella föreningen som för aktiebolaget, och även dags för LIF-dagen på Leksand Sommarland.
Som om inte detta vore nog: Lördagen den 30 juni 2018 fyller även Rune Mases, klubbens första guldtränare, 90 år!
Under torsdagsförmiddagen uppvaktades han med en matchtröja och blommor, utdelade av Leksands IF:s Christer Svedu och Åke Norström.
– Tack så mycket, men... jag får nog ha dubbla axelskydd för att fylla ut den här tröjan nu för tiden, säger Rune och skrattar.


Han hade lika gärna kunnat fylla 50, och en av hemligheterna bakom hans ungdomliga utstrålning är enligt Rune att ständigt hålla igång.
– Jag lyfter skivstången varje kväll och tar en promenad i skogen så ofta jag kan. Det gäller att hålla både kropp och hjärna igång.

Rune, som kommer från Rättvik, spelade hockey i Leksand i början av 50-talet. Han gjorde sig tidigt känd som en målskytt, och blev under sin sista säsong i LIF-tröjan tvåa i lagets interna målliga.
– Men när jag skulle göra min tredje säsong i klubben drabbades jag av polio, det var i december 1952, och jag fick avsluta den aktiva spelarkarriären, berättar Rune.
– När jag blivit frisk började jag med orientering istället. Det blev över 2000 tävlingar till slut.
Och många priser också verkar det som...
– Ja... jag skulle lägga alla medaljer på en hylla förut och då brakade hela hyllan ihop. Jag fick fylla ett helt kar med priserna istället, haha.

När det gäller hockeyn valde Rune, efter spelarkarriären, att satsa på tränarspåret.
1959, efter två år som tränare i GAIS, kom han tillbaka till Leksands IF, och efter tio år som tränare var sedan Rune Mases med om att ta klubbens första SM-guld.
– Ett fantastiskt minne så klart. Vi hade ett väldigt bra lag på den tiden, menar Rune, som efter guldet jobbade kvar inom organisationen i flera år.

I dag följer han laget från läkaren och ser så gott som varje hemmamatch på plats i Tegera arena.
– Det är ju väldiga tillställningar, och en härlig inramning med all publik. Jag försöker alltid att komma till arenan en och en halv timme före match, det finns alltid någon att prata med.

Vad tror du om årets lag?

– Jag tror att Leksand blir bra i vinter, det måste jag säga. Det känns som ett intressant lag med hög potential.

Blir det något mer SM-guld för Leksands IF?

– Det tror jag absolut. Men det gäller att ha material för det. Det hjälper inte hur mycket man tränar om man inte har rätt material, menar Rune, som tillägger att han tycker att mer fokus borde läggas på den individuella träningen, även på is.
– Den individuella träningen är jätteviktig, att göra spelaren skicklig. Det ska vara tävlingsmoment i allt man gör, då blir man som bäst. Leksands IF är på god väg och jag hoppas och tror att alla leksingar får fira ett SM-guld igen.

Läs mer om Rune Mases här:
Old School Hockey - Rune Mases