En annorlunda säsong för Oliver

13 juli 2017 07:10
Sommarläsning

NHL-backen Oliver Ekman Larsson har haft en säsong fylld av känslor. Den före detta Leksandsspelaren var en viktig kugge i det Tre Kronor som fick fira VM-guldet i maj. Men han har också upplevt stor sorg under året.
– Hockeyn betyder inte så mycket då, säger den före detta LIF-backen.


Oliver kom till Leksand från Tingsryd när han var sjutton år. Han visade snabbt stor talang och spelglädje och han trivdes bra i Leksand.
– Jag ville ha tryggheten och Leksand är rätt lika Tingsryd. Hockeyn är lika viktig i båda byarna. Jag kände mig hemma från dag ett, berättar Oliver.
Den unge backen gillade särskilt att få spela med barndomsidoler som Pelle Prestberg och Peter Nordström.
– Och så fansen… det spelade ingen roll om det var Oskarshamn borta, vi hade mer fans än hemmapubliken, säger Oliver och ler brett.
Oliver nämner det fina stöd han fick från backen Janne Huokko det första året i Leksand.
– Och Pelle Prestberg! Vilken otrolig person han är, både på och vid sidan av isen. Han är så omtänksam. Det var bara att sitta och njuta i det där omklädningsrummet.

Tuff vår

Säsongen i NHL-laget Arizona Coyotes blev inte som tjugofemåringen hoppats på. Visst var det poängmässigt okej men en bruten tumme hämmade honom under två månader och sen kom den stora tragedin. Olivers mamma dog i våras och det påverkade självklart hela hans tillvaro.
– Jag var hemma i februari och sa hej då. Men mamma ville att jag skulle vara kvar i USA och spela, säger Oliver som hoppas att han inte ska behöva gå igenom nåt liknande igen.
Det märks att hockeyn ändå blev en tillflykt för den unge spelaren när det var som jobbigast.
– Jag lärde mig mycket om mig själv. Både på och vid sidan av isen. Att hockeyn inte är så viktig men samtidigt är det skönt att ha den. Att kunna fokusera på den några timmar. Att vara med lagkompisarna. Det har varit betydelsefullt, menar Oliver allvarligt.

VM-guld

Oliver var inte säker på VM-spel, men efter att ha rådgjort med familjen tackade han ja.
– Jag ville göra det för mamma, så det var ett rätt lätt beslut till slut, säger Oliver som tycker att det var jätteroligt att få chansen att vara med i landslaget.
Och att det var kul med ett så bra lag som hade möjlighet att vinna.

Var det revansch för det tidiga uttåget ur World cup?

– Både ja och nej. Det här var ett nytt lag med nya förutsättningar. Men det är klart att det är kul att vinna. Och jag tycker att vi blev bättre för varje match under VM, säger Oliver.
Han berömmer gruppen, som han kallar ”jättego” och alla ledare runtomkring. Den största anledningen till guldet var att alla spelare köpte sina roller menar Oliver.
– Det är alltid svårt med många NHL-spelare som alla är vana att spela mycket. Vi blev en tajt grupp trots att man inte spelat med alla förut, tycker Oliver som hyllar de svenska fansen som rest ner till Tyskland.
– Det var fantastiskt att ha den stöttningen!

Straffdramatik avgjorde

Sverige mötte Kanada i finalen och 1–1 stod sig genom övertidsspelet. Så till slut skulle straffar avgöra.
– Det kändes kontrollerat under matchen. De hade några chanser men det hade även vi. Och vid straffarna hade vi övertaget i och med att vi hade Lunkan i mål, säger Oliver och menar så klart målvakten Henrik Lundqvist.

Hur var det att få fira på Sergels efter guldet?

– Det var första gången för mig och att få chansen att fira med fansen är något man drömmer om sen turneringen börjar. Och så var det kul att få åka till slottet. Det är nåt jag gärna gör om. Det var jätteroligt att få prata med kungafamiljen även om det var lite spänt och nytt, berättar Oliver glatt.

Sommarlov

Nu väntar sommarlov även för Oliver. Fast han tycker att tiden går alldeles för fort.
– Det känns som att den nästan är över redan.
Han berättar att det kommer bli mycket träning men att han också ser fram emot att landa lite och göra vad han vill. Om du saknade Oliver i Leksand i midsomras så stämmer det. Han brukar fira i Dalarna, men i år blev det en resa till Polen istället.
– En kompis hade varit där på lagresa och tyckte att det var bra. Vi var väl runt 25 personer som åkte dit, säger Oliver som annars inte har så mycket inplanerat för sommaren.