Maja och Elin till OS!

12 januari 2018 20:52
Tre Kronor

Leksand fick med två spelare i OS-truppen till Sydkorea. Det handlar om backarna Elin Lundberg och Maja Nylén-Persson.
Just nu är den sistnämnde på Junior-VM där Sverige under fredagen spelar semifinal mot hemmanationen Ryssland.


leksandsif.se var på plats under presskonferensen på Sjöfartshotellet i Stockholm när OS-truppen presenterades. Efter att truppen tillkännagivits frågade vi förbundskaptenen Leif Boork om vad som gör Nylén-Persson och Lundberg till OS-spelare.
– Elin är med för att hon har utvecklats som hockeyspelare under den här säsongen, ganska markant faktiskt, om vi ser från första turneringarna till den senaste. Hon har blivit bättre med pucken och blivit lugnare i sitt spel. Sedan har hon vad vi kallar gamla karaktärsegenskaper. Alltså, hon är en ledare och en klok och mogen person. Hon stöttar dom andra i laget oavsett om hon får ett byte eller spelar hela matchen. Du kan lita på vad du får av henne.
– Maja är en särskild spelare. Hon har kvalitéer som väldigt få har. Hon är duktig med pucken, ser spelet bra samtidigt som hon har en ödmjukhet i sin karaktär och personlighet som gör att hon inte behöver visa upp sig eller tala om för hela världen att hon är bra genom att göra fantastiska dribblingar. Man kan säga att hon gör fantastiska saker i det lilla. Sedan har Maja offensiva kvalitéer som hon borde utnyttja ännu mer. Det har vi pratat om och jag ser att det börjar komma mer och mer. Hon kan vara med i andravågen i anfallen, ta upp pucken själv och dribbla av motståndare samtidigt som hon är en lugn, sansad och mogen tjej i hockeyspelet.

Leif Boork tycks redan nu se vem Nylén-Persson kan tänkas spela med i OS.
– Hon har fungerat väldigt bra ihop med Johanna Olofsson, men där har också Elin en roll eftersom dom känner varandra bra. Elin är den här mogna tjejen som Maja träffar i vardagen i Leksand. Hela den ”kombon” tror jag på.

Elin Lundberg har varit lite storasyster år Maja Nylén-Persson i Leksand, kan du se att det speglar av sig i sättet som Maja spelar?

– Mer runtomkring. Elin är inte avundsjuk på att unga Maja går in och kanske har en större roll än henne. I stället tycker Elin att det är roligt, inspirerande och stöttar det. Det är precis dom egenskaperna jag vill ha i ett lag.
– Det finns många små komponenter i helheten som spelar in och gör så att både Elin och Maja är med.

En som också är imponerad av dom båda Leksandstjejerna är den tidigare landslagsmålvakten som idag är expert på hockeysverige.se, Valentina Lizana Wallner.
– Det är såklart jätteroligt för båda att komma med. Maja tycker jag var självklar och har varit det länge. Elin har varit in och ut i truppen och jätteroligt för henne att kunna knipa den här platsen.
– Elin är en stenhårt jobbande spelare som verkligen behövs ett lag, en riktigt lagspelare.

Leffe, vilka förväntningar kan vi ha på det här laget i OS?

– Jag tror att, om vi får det att fungera och klarar oss från skador, vi kan vara med i alla matcher. Klart att när vi möter Finland och framförallt USA och Kanada så är vi längre ifrån än då vi möter Ryssland, Schweiz och dom här lagen.
– Målsättningen har varit hela tiden att vi ska försöka få ett genombrott, ett riktigt bra resultat av prestationerna vi gör. Jag hoppas att vi nu är i en situation där vi inte ska få några yttre störningsmoment utan att vi kan fungera fullt ut och få ut full kapacitet.