Ollas firar 400

18 mars 2017 19:30
Intervju

A-lagets lagkapten har fyllt 400 matcher. Jesper Ollas hyllades vid sista seriematchen och han tycker att firandet var precis lagom.
– Det är alltid kul att få cred för något man gjort.


Jesper spelade sin första A-lagsmatch i Leksandströjan 2004. Men han erkänner att han inte minns så mycket av debuttillställningen.
– Jag var inte så ordinarie då så det blev nog en hel del på bänken i början.
Jesper gick från bänken till att spela mycket i slutet av den säsongen. Han fick vara med och ta upp Leksand från Hockeyallsvenskan till Elitserien.
– Jag hade en bra utveckling den säsongen.

Vad minns du bäst från den säsongen?

– Den roligaste matchen var den mot Nyköping hemma när det avgjordes. Jag minns det som igår, säger Jesper och ler brett.
Han spelade mycket med Roger Rosén som lärde Jesper mycket. De bildade en fjärdekedja tillsammans med lite olika medspelare.
– Sen blev jag uppflyttad och fick spela med Ryder och Karlberg, så jag måste väl ha gjort bra ifrån mig.

Superkedja

NHL-spelaren Michael Ryder och sportrådets Mikael ”Challe” Karlberg skulle tillsammans med Jesper bilda en farlig förstakedja i det viktiga kvalspelet. Jesper tycker att det var en lärorik tid.
– De var ganska olika. Challe kom med smarta passningar och var en skicklig center. Han var lugnet i vår lina. Han tog det jobbiga kvalet med ro och hade en bra distans till hockeyn. Ryder gick på mål och han hade ett bra skott.

Vad tyckte de att du bidrog med?

– Då var jag mer av en energispelare. Så jag fick göra rätt mycket av skitjobbet och ta en hel del fajter framför kassen, säger Jesper och skrattar. Han tycker att rollen passade honom bra då. Och han tror att kedjekompisarna uppskattade att Jesper gjorde det obekväma jobbet.

Krigarkedjan

Senare, i Leksandströjan, skulle Jesper spela mycket i den så kallade Krigarkedjan. Han, Johan Hägglund och Johan Eneqvist skulle bli mycket populära hos fansen.
– Jag vet inte om vi var så bra, det var väl mer att vi gjorde det jobbet som publiken älskade. Sen gillar man väl underdogs. De med minst istid som inte får de största rubrikerna är ju just såna, menar Jesper.
Han tycker att kedjan jobbade hårt och visade hjärta och att det ledde till att de blev omtyckta. Och visst märkte spelarna själva uppskattningen.
– Vi fick mycket energi av det. Och det är häftigt att det levt vidare, det här med krigare. Att det är något vi försöker stå för i dagens Leksand. Och det är en del av tjusningen med Leksands supportrar. Att de är så bra på att lyfta fram killarna som jobbar hårt, säger Jesper som verkligen gillar hur fansen hyllar de som gör sitt bästa på isen och inte bara stjärnorna.

Snart kvaldags

Publikens stöd kommer bli viktigt under kvalet och Jesper gillar att fansen inte alltid förväntar sig det tjusiga.
– Och i laget skapar vi tillsammans förväntningar på att alla gör sitt allra bästa. Det kommer inifrån gruppen, säger Jesper bestämt.
Han och de andra i laget visste att säsongen skulle bli tuff och att experterna tippat dem sist. Och med tanke på den dåliga inledningen är Jesper ändå stolt över prestationen.
– Det är ju ingen överraskning att vi skulle hamna här. Vi var ju uträknade från början och med den starten så har det bara varit bonus att vi ändå kunde vara med och kriga om plats 12.

Så hur känns det att spela kval nu?

– Vi är förberedda på det. Och det här är vår chans att spela en sorts slutspel och att få ett härligt avslut på säsongen trots den inledande uppförsbacken. Vi får börja om från noll och kliva fram och visa att vi är ett jäkligt bra lag. Är det mycket nerver inblandade?
– Vi ser det som något rikligt kul. Att se det positivt. Vi har chansen att vinna något nu så jag ser fram emot att spela den här kvalserien. Där kommer det visa sig vilka som inte bara är bra hockeyspelare utan även bra kvalitéer som människor.

Lagkapten Ollas

Jesper tycker att det varit otroligt roligt och hedrande att vara lagkapten i Leksand det här året.
– Det är en kanongrupp och skitbra ledare, så jag har fått mycket stöttning. Vi har haft bra diskussioner som utvecklat gruppen. Jag tror inte att jag kunde haft det bättre nån annanstans. Trots alla förlustintervjuer inledningsvis?
– Det hade nog varit tuffare i en annan klubb än i den här situationen. Det har funnits ett lugn och bra uppbackning, säger Jesper.

Två år till

Över 400 matcher i Leksandströjan imponerar. Och Jesper har kontrakt för ytterligare två år. Något som han tycker känns ”skitbra”. Och han säger att han hade lite koll på att det närmade sig just 400.
– Men jag vet inte exakt hur många det blivit Det var ett tag sen de kom och sa att jag passerat 400.
Om leksandsif.se räknat rätt har Jesper hunnit med 420 blåvita matcher och än återstår minst fyra av den här säsongen.