Backsnack med Örjan Lindmark

15 juni 2017 09:52
Herrlaget

De backar som fanns med i laget redan förra säsongen har alla hyllat den assisterande tränaren Örjan Lindmarks betydelse för deras egen och lagets utveckling.
Själv säger den före detta LIF-backen så här:
– Jag har fantastiska spelare att jobba med. Att få ha det här som sitt yrke är verkligen ett privilegium.


Örjan Lindmark inledde den blåvita spelarkarriären under tidigt 80-tal, och gjorde sin första match med A-laget i SHL (Elitserien) säsongen 1984/1985.
– Jag kom hit 1982, då gick jag i nian. Det kändes stort redan då så klart, man hade ju varit leksing sedan man var liten grabb, berättar Örjan, som inklusive debutsäsongen spelade 13 raka säsonger i LIF innan han fortsatte karriären i Tyskland.
Säsongen 2004/2005 återvände han till Leksands IF och fick vara med om att ta laget tillbaka till högsta serien.
– Att få vara med om att ta upp laget i Elitserien var naturligtvis helt fantastiskt, men tyvärr åkte vi ju ur igen säsongen därpå, så man kan väl säga att säsongerna tog ut varandra lite. Lika glad som man var när vi gick upp, lika ledsen och besviken var man när vi åkte ur, menar Örjan, som efter totalt 15 säsonger i LIF hann med spel i både Norge och Danmark (och för all del också Borlänge) innan han avslutade karriären 2001.

Juniortränare i LIF

Tränarkarriären inleddes som assisterande tränare för Leksands IF:s J18-lag, och fortsatte därefter via samma roll i J20-laget, där Örjan under en tid var assisterande tränare till huvudtränare Mikael Karlberg, i dag sportsligt ansvarig i föreningen.
Örjan Lindmark, som dessutom har spelat med såväl Karlberg, som årets herrlagstränare Markus Åkerblom, säger så här om sina vänner och kollegor:
– Vi har spelat ihop mycket alla tre, och jag och Mackan brukade dela rum på bortamatcherna, så vi känner varandra riktigt väl. Självklart är det kul att vi får återförenas på det här sättet.

Är de sig lika?

– Det tycker jag verkligen.

Vad betyder det att man som tränare, eller sportsligt ansvarig, har en bakgrund som spelare i föreningen?

– Självklart tror jag att det är en stor fördel, även om det inte är ett måste. Jag tror att man brinner lite extra för föreningen.

Så om några år kanske det är Martin Karlsson, Jon Knuts och Patrik Norén som tar över era roller?

– Ja, vad vet man? Det finns många i laget som säkert skulle passa för den uppgiften, men de är ju så unga än... De får allt spela hockey lite till först!

Är du bäst som spelare eller tränare?

– Ja du, det vet jag inte... Skulle det vara så att man kunde spela till man gick i graven, så skulle jag göra det. Men man blir ju äldre, och att få träna ett lag så här är också fantastiskt roligt. Det är verkligen ett privilegium.

Hur skulle du beskriva årets backbesättning?

– Jag har ju jobbat med nästan alla redan förra ssongen, och flera av dem har jag även haft i juniorlagen. De är väldigt bra killar som verkligen har drivet och viljan att bli bättre. Det är jäkligt kul att se deras attityd nu under barmarken, menar Örjan, och tillägger att en ytterligare egenskap som symboliserar årets backar är att de alla är väldigt skridskoskickliga.
– Det passar verkligen den hockey som spelas i dag, och den egenskapen tycker jag att både killarna i A-truppen och juniorerna har. Vi har många skickliga, unga och hungriga killar med riktigt fina år framför sig.

Lägger man upp backspelet annorlunda i HockeyAllsvenskan jämfört med SHL?

– En bra fråga. I SHL går det ju lite snabbare, så i Allsvenskan kan man kanske komma undan med någon grej som man inte hade kommit undan med i SHL. Men... samtidigt, det blir verkligen inga lätta matcher i Allsvenskan heller. Jobbar vi inte hårt, får vi inga poäng, men exakt hur vi lägger upp spelet kommer vi att diskutera mer längre fram.

Och till sist, jag måste ju ändå fråga... Du har ju gjort en säsong som tränare i Mora också?

– Jag har ju det. Det där är en grej som kanske kan uppfattas på lite olika sätt, men jag måste säga att jag hade det jättebra i Mora. Jättebra människor att jobba med, och jag hade ett bra år i föreningen. Men visst, när möjligheten med Leksand dök upp var det inget att tänka på.

Så om Leksand och Mora möts framåt vårkanten även denna säsong?

– Så hoppas jag på ombytta roller!