Valberedningen informerar
Publicerad: 2024-04-18
Med drygt två månader kvar till sommarens ordinarie årsmöte, som är utlyst till 28 juni, vill valberedningen i Leksands IF komma med information för att berätta om läget i vårt arbete, vilka datum som gäller och vad vi har för tankar i några relevanta frågor för oss leksingar.

Till att börja med vill vi som vanligt uppmana dig som är medlem att tänka till om det finns någon du anser vore lämplig att sitta i någon av våra två styrelser.  
Leksands IF Ishockeys ideella förening är den medlemsstyrda delen där styrelsen bland annat fattar beslut kring medlemsfrågor, ungdomshockeyn, hockeyskola, m.m. Man är även majoritetsägare till Leksands IF Ishockey AB. 
Till vår ideella förening söker vi leksingar som är föreningsmänniskor, gärna med tidigare styrelsevana och god kännedom om Leksands IF. Dokumenterad ekonomisk kunskap är meriterande.   

Tänk på att både den som blir nominerad och du som nominerar måste vara medlemmar i föreningen och ha betalat medlemsavgiften senast 30 april i år. Den som blir nominerad ska också vara tillfrågad och accepterat att bli nominerad.    

Styrelsen i Leksands IF Ishockey AB (LIFAB) driver den kommersiella delen av vår förening men ansvarar också för fastigheten Tegera Arena. Här ligger merparten av omsättningen och hit söker vi leksingar med god styrelsevana och gärna med riktig spetskunskap i frågor som bolagsutveckling, företagsekonomi, bolagsjuridik eller fastighetsförvaltning.    

För att kunna sitta i styrelsen för LIFAB krävs inget medlemskap i Leksands IF. 
Nomineringar till styrelserna mejlas till [email protected]   

För att underlätta vårt arbete ber vi dig som nominerar att fylla i denna mall: 
Namn: 
Ålder: 
Yrke: 
Erfarenhet:  
Kompetensområde: 
Motivering: 
Kontaktuppgifter till kandidaten:  

Valberedningens tidslinje  
Tidslinjen inför årsmötet utifrån våra stadgar ser ut som så att vi i valberedningen ska senast fredag 3 maj ha ställt frågan till alla nuvarande styrelseledamöter i ideella föreningen om de ställer upp för omval. Senast fredag 10 maj ska vi ha kommunicerat vilka som inte ställer upp för omval.   

Därefter kommer vårt förslag och övriga nomineringar till ideella föreningen att publiceras senast fredagen 24 maj här på Leksands IF:s officiella hemsida. Vår ambition är att då även presentera vårt förslag till styrelse för Leksands IF Ishockey AB, men det kan behöva komma senare beroende på hur vårt arbete utvecklas. 
Det finns sedan möjlighet att nominera ytterligare två veckor till Leksands IF:s ideella förening, fram till 7 juni, och dessa eventuella övriga nomineringar ska offentliggöras senast 14 juni.  

Som medlem kan du även nominera kandidater till valberedningen. Detta görs till föreningens ordförande Mats Ekelund på E-mail: [email protected]  
Den föreslagna valberedningen samt övriga nominerade presenteras i föreningens digitala kanaler senast fem veckor före årsmötet, vilket innebär 24 maj. Medlem kan sedan senast tre veckor före årsmötet inkomma med ytterligare nomineringar.

Kommande förslag på årsmötet  
Vi i valberedningen har följt båda styrelserna på nära håll under hela verksamhetsåret och varit närvarande på i princip alla styrelsemöten för att löpande utvärdera styrelsens arbete. Vi har även intervjuat samtliga ledamöter för att höra var och ens syn på styrelsearbetet. 
Vi har även löpande kontakt med de större aktieägarna såväl som de två stora supporterföreningarna Leksand Superstars och Leksands IF:s Supporterklubb för att få så bra underlag som möjligt till vårt arbete. 
En av knäckfrågorna under förra årets årsmöte var frågan om speglade styrelser. Vi vet att det råder delade uppfattningar i denna fråga bland våra medlemmar och utan att ta ställning i sak kan vi se både positiva och negativa delar oavsett vilken väg vi som förening väljer.  
Vi vill dock vara öppna med att vår ambition till årets årsmöte och bolagsstämma är inte speglade styrelser utan fortsatt två separata.

Däremot ser vi gärna att årsmötet fattar beslut om en oberoende utredning av frågan om eventuellt speglade styrelser i framtiden. Rapporten från den utredningen ska komma alla medlemmar som är intresserade till dels så att vi tillsammans kan fatta beslut utifrån ett gemensamt underlag.

En annan fråga vi vill lyfta på årsmötet är frågan om arvodering av ledamöterna. I dagsläget är det endast ordförande som har ett arvode men historiskt har detta varierat. Vi avser att komma med ett förslag om arvodering, på en rimlig nivå, av samtliga ledamöter för årsmötet att ta ställning till.

Har du som medlem några frågor kring vårt arbete eller annan information du tror att vi skulle vara betjänta av kan du alltid nå oss på vår mejllåda: [email protected]

Valberedningen för Leksands IF: Claes Hammarsten Tirus, Stefan Hjerpe Mårtas, Krister Ellström, Mirka Videkling, Håkan Danielsson Wahl (sammankallande)
Stjärnlaget